LEESTIJD: 4 MINUTEN

POWERED BY: KTCHNREBEL

Gedeelde tafels zijn een trend: Keer op keer lezen we hoe mensen hun culinaire ervaringen in restaurants niet langer alleen delen met goede vrienden, maar ook bewust met vreemden. De redenen en concepten hiervoor zijn divers.

Genieten betekent de tijd nemen om bewust waar te nemen en dingen in je op te nemen. Het wordt echter nog leuker als we dit moment met anderen kunnen delen in plaats van het alleen te beleven. Zoals het gezegde luidt: geluk is het enige dat zich vermenigvuldigt als je het deelt. Waarschijnlijk de meest visionaire chef-kok van onze tijd – Ferran Adria – bouwt hierop voort als hij zegt: “Het grootste sociale netwerk ter wereld is eten, niet Facebook.”

TAFELS DELEN: WERELDWIJDE IDEEËN EN CONCEPTEN

Op deze manier heeft de gastronomie begrepen dat een gemeenschappelijke ervaring niet per se gedeeld hoeft te worden met mensen die we kennen. Gedeelde tafels die je deelt met andere gasten die je niet kent in restaurants, bars, enz. zijn immers al wereldwijd een trend sinds het einde van de pandemie, toen we vooral verlangden naar gezelschap.

Foto: m-eating table

LEKKER ETEN ALS GEMEENSCHAPPELIJKE ERVARING

Deze trend wordt omarmd door Brut in de Mallorcaanse gemeente Llubí. De Argentijnse chef-kok Edu Martínez heeft gekozen voor een onconventionele setting naast het concept van de gedeelde tafel. In dit fine dining restaurant kun je alleen plaatsnemen aan de bar. Brut heeft 16 zitplaatsen beschikbaar – en je kunt niet altijd kiezen wie er naast je komt zitten. Waar intieme gesprekken misschien niet zo gemakkelijk te voeren zijn als elders. En zitplaatsen waar de culinaire ervaring niet langer een privéaangelegenheid is, maar eerder een ervaring die je deelt met anderen. Ze delen ook een kijkje in hoe het eten wordt bereid. De open keuken bevindt zich namelijk direct achter de bar, waardoor je het beste zicht hebt op de kookcreaties die worden aangeboden. Op deze manier wordt een bezoek aan het restaurant een holistisch gemeenschapsgebeuren. Om dit te combineren met de sfeer van de bar worden er 12 zelfgebrouwen bieren aangeboden bij Brut.

Met Chef’s Table kiest At Brooklyn Fare, een New Yorks fine dining restaurant, ook voor een gedeelde tafel in de vorm van een bar. In tegenstelling tot Brut zijn er een paar losse tafels in het restaurant, maar de echte actie vindt plaats aan de enorme bar. Het restaurant vierde zijn heropening pas in oktober 2023, nadat het de zomer daarvoor de deuren moest sluiten vanwege interne geschillen. Het oorspronkelijke concept van een gedeelde bar, die ook uitzicht biedt op de open keuken, werd behouden door de Oostenrijker Max Natmessnig en de Nederlander Marco Prins. Bijna twintig gasten delen zowel de zitplaatsen aan de bar als het culinaire genot.

Foto: Chefs Table Brooklyn Fare

GEDEELDE KOFFIETAFEL

Aan de westkust van de VS hebben Walter en Margarita Manzke hun concept van een gemeenschappelijke tafel in de praktijk gebracht. De République is gevestigd in een historisch bakstenen gebouw dat in 1928 werd gebouwd door niemand minder dan Charlie Chaplin. Het is een café met lange, houten tafels en de sfeer doet eerder denken aan een middeleeuwse ridderzaal dan aan een typisch koffiehuis. Het echtpaar Manzke heeft een rijke achtergrond in lekker eten – van Ferran Adria’s El Bulli aan de Costa Brava tot Alain Ducasse’s Louis XV in Monaco. Met République hebben ze een echt trendy locatie gecreëerd met twee concepten: Terwijl het diner wordt geserveerd aan de privétafel in het aangrenzende restaurant, is het café overdag zelfbediening; gasten nemen dan plaats aan een van de gedeelde tafels. Er is hier geen angst voor contact. Het koffiehuisconcept is erg populair, met gasten die vaak in lange rijen staan te wachten, vooral voor het ontbijt.

Maar m-eating table bewijst dat het concept van gedeelde tafels niet alleen een hippe trend is voor excentrieke of extravagante grootverdieners. Het heeft ook een sociaal element. Het project is gelanceerd in Zwitserland en de deelnemende restaurants zetten een grote tafel neer die wordt aangeduid als “m-eating table” om aan te geven dat het een gedeelde tafel is. Gasten wordt dan gevraagd of ze aan deze gemeenschappelijke tafel willen zitten of liever apart. Er zijn veel redenen om in het gezelschap van anderen te eten. Sommige mensen willen gewoon niet alleen in het restaurant zitten, anderen genieten van de mogelijkheid om te netwerken en weer anderen maken hier zelfs nieuwe vrienden. Het succes spreekt voor het concept: Meer dan twintig restaurants in meer dan tien steden in Zwitserland staan al op de lijst van m-eating tables.

Foto: Catherine Dzillenski

DELEN IS IN

Als het gaat om culinaire hoogstandjes buiten de fijne keuken, wordt het al snel duidelijk dat gedeelde tafels in feite niets nieuws zijn. In fastfoodrestaurants, feesttenten, foodcourts of biertuinen zijn gedeelde tafels al lang een geaccepteerde realiteit. Mensen delen ook met anderen buiten de wereld van de gastronomie: bijvoorbeeld carsharing of het huren van een eigen appartement.

Nieuw is echter dat mensen delen bewust omarmen als een gemeenschappelijke ervaring en er daarom actief naar op zoek gaan. Zoals de Duitse trendonderzoeker Pierre Nierhaus uitlegt in zijn Gastro Trend Report 2022/23, is de behoefte aan saamhorigheid, connecties en relaties “…oer. Mensen zijn altijd samengekomen met familie, vrienden en gasten om een maaltijd te delen. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.” Volgens Nierhaus zijn eten en drinken de “lijm van de samenleving.”

Foto: Martin Joppen

VOORDELEN VAN GEMEENSCHAPPELIJKE TAFELS

Vooral na de vele sluitingen, contactbeperkingen en sociale isolatie veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus, snakten mensen naar contact en verlangden ze ernaar om samen te komen en met anderen om te gaan. Restauranteigenaars hebben ook baat bij gedeelde tafels – vooral in vluchtige tijden als deze. Ze vergroten de zitcapaciteit; lange tafels of zelfs een bar waar aan gegeten wordt, hebben geen tussenruimtes nodig waar het personeel anders doorheen zou moeten navigeren. Grotere groepen gasten kunnen ook gemakkelijker worden ontvangen zonder dat er iets hoeft te worden veranderd. Het feit dat de wachttijden in restaurants met gedeelde tafels doorgaans korter zijn dan in restaurants zonder dit concept, is waarschijnlijk ook een genot voor de gasten. Een gedeelde overwinning, zogezegd.

KOMEN GEDEELDE TAFELS NAAR NEDERLAND?

Hoe gaan we deze trend in Nederland terugzien? Zijn er al restaurants die gedeelde tafels aanbieden? Je vergroot de capaciteit van je restaurant maar zit de Nederlandse restaurantbezoeker te wachten op die vreemde aan tafel? We gaan het in de toekomst zien!