POWERED BY: KTCHNREBEL

LEESTIJD: 10 MINUTEN

Ergens op de Noordpoolcirkel? Op een gletsjer ergens? Of midden in de jungle? Op de meest ongebruikelijke plaatsen trekken buitengewone restaurants bezoekers aan met zeer bijzondere aanbiedingen. We hebben gekeken naar de meest spectaculaire afgelegen restaurants.

Als avonturier actief eenzaamheid omarmen en jezelf en je innerlijke Chi vinden is één ding. Het is iets anders om avonturiers op deze reis te bedienen in het midden van het niets en culinaire lekkernijen te serveren naast het bieden van een gezellige slaapplaats. Dit presenteert natuurlijk koks en hoteliers in dergelijke extreem geïsoleerde bedrijven met unieke uitdagingen. Het overwinnen van deze uitdagingen vereist specialistische kennis, creativiteit – en de beste gereedschappen. We hebben een kijkje genomen achter gevels die bijna niemand te zien krijgt, zelfs niet van buitenaf – achter de gevels van ‘s werelds meest afgelegen restaurants. En dit zijn de eenzaamste restaurants op de planeet:

ARCTIC BATH: KWALITEIT AAN DE RAND VAN DE BESCHAVING

Oké, dus je moet echt van temperaturen ver onder het vriespunt houden – zoals min 22 graden Celsius. En het feit dat de zon bijna net zo snel ondergaat als dat hij opkomt, is ook niet ieders ding. “Om hier te werken, moet je echt een passie hebben voor koken,” zegt David Staf. “En houden van omringd te zijn door de natuur. Veel natuur…”

Arctic Bath | Foto: Daniel Holmgren

David Staf is chef-kok bij Arctic Bath, een drijvend spa- en wellnesshotel op een locatie waar je niet per ongeluk tegenaan zult lopen. Een hotel dat je actief moet zoeken: 50 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Maar dankzij David Staf biedt deze bijzondere plek echt hartverwarmende, eersteklas keuken. Dit komt mede doordat Staf werken in zo’n afgelegen restaurant bijzonder boeiend vindt. Maar daarover later meer.

EEN HOTEL IN DE RIVIER

Arctic Bath, met zijn geïntegreerde restaurant, opende in 2020 en bevindt zich ver buiten de gemeente Harads in Lapland, Zweden, met slechts 500 inwoners. En niet zomaar ergens, maar grotendeels in de rivier de Lule. In het hart van het architectonische juweel, met zijn gevel van ingeklemde houten balken die doen denken aan de rijke traditie van de Holzschwemme (een waterweg voor het transporteren van boomstammen), bevindt zich een open zwembad dat uitnodigt tot zwemmen in de rivier. Ja, zelfs in de regio die 50 kilometer ten zuiden van de poolcirkel ligt en maandenlang bedekt is met ijs en sneeuw elk jaar.

Arctic Bath | Foto: Daniel Holmgren

Naast het zoeken naar avontuurlijk personeel heeft David Staf als chef-kok een grote uitdaging te overwinnen: “Winter duurt hier zeven maanden voor ons. Gedurende deze tijd is er praktisch geen vers fruit en groenten. Toen ik de keuken overnam in oktober 2020, heb ik als eerste een netwerk van regionale leveranciers opgezet. We beginnen met het bewaren van voedsel in het voorjaar.” Net als de Sami-boeren die duizenden jaren het ruige, vijandige land bewerken: “We bewaren seizoensgebonden fruit en groenten door ze te dehydrateren, fermenteren of in te maken. En we kunnen veel bessen en ander wild fruit zelf verzamelen.”

Foto: Arctic Bath

ARCTIC BATH – GEGARANDEERDE EXCLUSIVITEIT

Dankzij de weelderige natuur is het menu in Arctic Bath allesbehalve eentonig, zelfs tijdens de bijna eindeloze winter: “Het kan soms een beetje lastig zijn met coquilles, maar we hebben geweldige partners die ons dagelijks voorzien van verse zeevruchten. En gelukkig hebben we veel wildlife in het gebied. Dus we kunnen optimaal gebruik maken van rendieren, elanden, herten, sneeuwhoenders en andere wilde vogels.”

Dit eenzaamste restaurant is een exclusieve locatie die in de winter zowel met de auto als met de sneeuwscooter bereikbaar is. Gasten kunnen hier ook overnachten. Er zijn in totaal zes hutten op het land en zes op het water of het ijs. Maximaal 33 gasten kunnen hier overnachten aan de Lule. En ze worden verwend met ontbijt, lunch en – als hoogtepunt – een tien-gangen diner door het vijf-koppige keukenteam van David Staf: “Ons restaurant heeft 18 zitplaatsen, die elke avond twee keer worden toegewezen.” We krijgen geen spontane bezoekers binnen: “Dit maakt het plannen veel gemakkelijker voor ons, omdat we nooit te veel of te weinig bestellen.” Spontane culinaire speciale verzoeken kunnen daarentegen een probleem vormen om voor de hand liggende redenen: “We hebben een doorlooptijd van 72 uur nodig om contact op te nemen met onze leveranciers en de goederen zo vers mogelijk te laten bezorgen.”

Foto: Mats Engfors

TRADITIE MET EEN MODERNE INTERPRETATIE

De Zweed laat zich graag inspireren door de geschiedenis en het landschap van Lapland voor zijn creaties. Hij heeft zorgvuldig een collectie traditionele recepten verzameld en interpreteert ze nu met een creatieve flair, mede dankzij moderne kook- en keukentechnologie. “Ons concept is gebaseerd op authentieke gerechten, die – zoals hier al generaties lang het geval is – grotendeels worden bereid boven een open vuur. We hebben medewerkers van over de hele wereld die bij ons werken, sommigen van hen hebben al gekookt in grote Europese keukens. Voor hen is dit vaak een opwindende verandering.”

Maar één ding dat de keuken van Arctic Bath verbindt met andere toprestaurants, zegt David Staf, is de kleinste combi-steamer van Rational: “Ik heb er eerder mee gewerkt. Naar mijn mening is er geen beter kooksysteem op de markt. Deze oven is het eerste kooksysteem dat we ‘s ochtends inschakelen en het laatste dat we ‘s avonds uitschakelen.”

Foto: Daniel Holmgren

UITMUNTENDE KWALITEIT IS ESSENTIEEL

Ondanks dat David Staf op 33-jarige leeftijd nog erg jong is, kan hij al terugkijken op een lange carrière in de gastronomie: “Ik wist altijd al dat ik chef-kok wilde worden, en ik begon te werken op 13-jarige leeftijd. Ik was vanaf het begin gefascineerd door het kookproces; vooral hoe dingen samenkomen als ik creatief ben met mijn handen en mijn hoofd.”

Voor David Staf is het ondenkbaar dat de gasten van Arctic Bath geen levensvatbare alternatieven hebben voor zijn restaurant en dat hij zijn kookkunsten daarom minder uitdagend zou kunnen maken: “Ik hou ervan om lekker eten te bereiden voor goede mensen met goede ingrediënten. De dag dat ik niet meer streef naar de hoogste kwaliteit, is de dag dat ik stop met werken. Want als ik niet meer trots zou zijn op mijn gerechten, zou ik ze niet serveren.” Zelfs niet in de diepste winter, aan de rand van de beschaving.

Foto: Mats Engfors

MATTERHORN GLACIER PARADISE – HET EENZAAMSTE RESTAURANT OP EEN GLACIER

Hij heeft niet veel tijd om zelf van het uitzicht te genieten. Maar het uitzicht voldoet aan wat de naam Matterhorn Glacier Paradise belooft, zegt iemand die het zou moeten weten: Chef Claudio Kalbermatten. “Op heldere dagen kunnen we vanuit ons restaurant talloze bergen zien die hoger zijn dan 4.000 meter, en veel gletsjers bovenop hen. Dat is echt uniek!”

In feite is Matterhorn Glacier Paradise, gelegen op 3883 meter boven zeeniveau aan de Zwitserse kant van de Matterhorn, het hoogstgelegen restaurant in een bergstation van Europa. En dit brengt verschillende specifieke uitdagingen met zich mee. “Het belangrijkste is dat ons personeel specifiek getraind moet zijn om om te gaan met de omstandigheden,” zegt Claudio Kalbermatten, verwijzend naar de natuurkunde, die stelt dat het kookpunt van water daalt bij afnemende luchtdruk: “In eenvoudige bewoordingen betekent dit: Water begint hier te koken bij een lagere temperatuur en dus sneller dan in het dal.”

Foto: Matterhorn Glacier Paradise

De afgelegen locatie van dit afgelegen restaurant maakt het ook bijzonder afhankelijk van het weer, zegt de Zwitserse chef: “We moeten de inkoop van goederen en keukenlogistiek coördineren met de bergtrein. Als het weer de treinbezetting verhindert en er geen gasten naar ons toe kunnen komen, kunnen we eenvoudigweg onze goederen niet verkopen. Andere restaurants lopen dit risico niet.”

VERS GEKOOKT VOOR ZELFBEDIENING

De ongebruikelijke locatie van dit afgelegen restaurant garandeert echter een voordeel dat niet onderschat kan worden bij het aantrekken van personeel: “We kunnen werktijden aanbieden die zeer aantrekkelijk zijn voor de gastronomie: we moeten uiterlijk om 16.00 uur de laatste trein terug naar het dal nemen. We hebben geen overuren buiten de normale werktijden.”

Onder optimale omstandigheden bereiden Claudio Kalbermatten en zijn keukenteam van vijf personen tot wel 280 maaltijden per dag in de kleine keuken. Dankzij de Rational-apparaten worden hamburgers met het eigen sausrecept (“het recept is ons grote geheim!”) en de rösti-gerechten, die bijzonder populair zijn bij internationale gasten, betrouwbaar van de hoogste kwaliteit bereid: “Ondanks het zelfbedieningsconcept in ons restaurant bereiden we de rösti vers voor elke gast, bijvoorbeeld.”

HOOGSTE KWALITEIT ZELFS OP EXTREME HOOGTES

Hoewel de onvergelijkbare locatie rond 600 meter onder de top van de Matterhorn (op een hoogte van 4.478 meter op de Zwitsers/Italiaanse grens) al genoeg reden zou kunnen zijn voor gasten om Matterhorn Glacier Paradise te bezoeken, zowel in de zomer als in de winter: Claudio Kalbermatten wil een andere reden bieden om de reis te maken met de kwaliteit van zijn eten. “Kwaliteit moet altijd het belangrijkste criterium zijn voor een chef-kok. Hoewel we automatisch gasten aantrekken vanwege onze exclusieve locatie, moet de algehele indruk juist zijn. Daarom stellen we de hoogste normen in de keuken. Zodat we ook een uniek hoogtepunt kunnen bieden met onze culinaire creaties.”

Foto: Matterhorn Glacier Paradise

En als deze twee eenzaamste restaurants niet genoeg zijn, hier zijn nog een paar voorbeelden van restaurants die te vinden zijn op de meest ongebruikelijke en afgelegen plaatsen ter wereld:

EL DIABLO: GRILLEN OP EEN VULKAAN

Lanzarote is een van de acht bewoonde Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan, iets meer dan 1.000 kilometer ten zuidwesten van het Spaanse vasteland. In het Nationaal Park Timanfaya kunnen gasten niet alleen genieten van het uitzicht op het vulkanische landschap, maar ook van een bijzonder soort keuken: In El Diablo worden gegrilde kip en andere gerechten bereid rechtstreeks in de hitte van de vulkaan.

THE ROCK: VRIEND VAN DE VISSER

De Zanzibar-archipel ligt voor de kust van Tanzania. En daar, slechts enkele meters uit de kust van het hoofdeiland Unguja (dat vroeger zelf Zanzibar werd genoemd), bevindt zich een exclusief restaurant op een kleine rots tegenover het strand van Michamvi Pingwe: The Rock, zoals het juweel toepasselijk wordt genoemd, was oorspronkelijk een buitenpost voor vissers. Vandaag de dag biedt het restaurant, dat voortreffelijke vis-, zeevruchten- en pastaspecialiteiten serveert, 20 gasten een onvergelijkbaar panoramisch uitzicht op de Indische Oceaan overdag, en romantische nachten onder de sterrenhemel van Oost-Afrika. The Rock is te voet bereikbaar bij laag tij, maar kan alleen per boot worden bereikt bij hoog tij.

FURNEAUX LODGE: HELIKOPTER ALSJEBLIEFT!

De Marlborough Sounds bestaan uit een reeks overwoekerde rivierdalen in het noorden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Furneaux Lodge bevindt zich in een schilderachtig, onvergelijkbaar natuurparadijs tussen Queen Charlotte Sound (lokaal ook bekend als T⋅taranui) en Kenepuru Sound. Het afgelegen complex biedt exclusieve suites, hutten en huisjes – en is niet bereikbaar met de auto. Gelukkig zijn er alternatieve methoden voor wereldreizigers: helikopter, boot en spierkracht op het spectaculair mooie Queen Charlotte Track.

Foto: Furneaux Lodge

FOGO ISLAND INN: ZEVEN SEIZOENEN, ALSJEBLIEFT!

De Chinese filosoof Confucius postuleerde dat de weg de bestemming was lang voordat Christus werd geboren – en dat was zonder ooit de adembenemend mooie veerbootreis in de Atlantische Oceaan naar het kleine Fogo Island te hebben gemaakt. Op 15 kilometer voor de noordkust van Newfoundland zijn er zeven seizoenen om van te genieten – en het meest comfortabele is het luxueuze Fogo Island Inn: Naast lente, zomer, herfst en winter bieden het pack ice (1 tot 31 maart), het trap berth-seizoen (16 mei tot 30 juni) en het bessenseizoen (1 september tot 15 oktober) ongebruikelijke gebruiken en culinaire specialiteiten.

HUASHAN TEAHOUSE: OP NAAR HET KLOOSTER

Als je wilt genieten van een lekker kopje thee (en een ongeëvenaard uitzicht) in het meest afgelegen theehuis ter wereld, Huashan Teahouse, moet je te voet gaan. En het is het beste als je ook onbevreesd bent of op zijn minst geen last hebt van hoogtevrees: want het kost een beklimming van twee-en-een-half uur om het voormalige klooster op de Hua Shan te bereiken, een van de vijf heilige bergen in de Chinese provincie Shaanxi – en niet via goed gevestigde wandelpaden, maar over ruig terrein, soms met extreem steile hellingen en over krakkemikkige trappen en instabiele houten structuren (uiteraard zonder leuningen). Maar onthoud: De thee is blijkbaar heel goed.

NYUNGWE HOUSE: ALS IETS UIT HET JUNGLE BOOK

In het hart van de jungle van de Centraal-Afrikaanse Republiek Rwanda, 230 kilometer buiten de hoofdstad Kigali, ligt One & Only Nyungwe House. En het biedt overvloedige luxe – of het nu in privévilla’s is of schilderachtige boomhutten – en de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar het regenwoud. De keuken nodigt gasten uit voor romantische avonturen en biedt ontspannen dineren bij het oneindig zwembad met uitzicht op het weelderige groen, evenals picknicks midden in de eigen theetuin van het bedrijf.

Foto: Nyungwe House

In Nederland kennen we niet van deze eenzame restaurants. Af gelegen in de Noordpool, op een gletsjer, of midden in de jungle. We kennen wel restaurants met een uniek uitzicht, of een karakteristiek pand met prachtige gerechten. We hebben een viertal restaurants voor jullie uitgelicht.

De Librije – drie Michelin sterren

De Librije, gelegen in het historische centrum van Zwolle, Nederland, is een driesterrenrestaurant, opgericht door chef-kok Jonnie Boer en Thérèse Boer. Het restaurant biedt een unieke, elegante ambiance en staat bekend om zijn innovatieve Nederlandse keuken, gebruikmakend van lokale ingrediënten. Met drie Michelinsterren is De Librije een bestemming voor fijnproevers wereldwijd, die op zoek zijn naar verfijnde gerechten en een buitengewone culinaire ervaring.

De Lindenhof – twee Michelin sterren

Restaurant De Lindenhof, gelegen te midden van de betoverende waterwegen van Giethoorn, onder leiding van chef-kok Martin Kruithof, biedt een eetervaring met een moderne twist op de Franse keuken. Met twee Michelinsterren en aandacht voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten, creëert het restaurant verfijnde gerechten.

De Bokkendoorns – twee Michelin sterren

Verscholen in het schilderachtige duinlandschap van Overveen, Nederland, ligt De Bokkendoorns. Dit met een Michelinster bekroonde restaurant wordt geleid door chef-kok Roy Eijkelkamp en biedt een gastronomische ervaring te midden van de natuurlijke schoonheid van de Nederlandse kust. De Bokkendoorns staat bekend om zijn verfijnde keuken, waar lokale en seizoensgebonden ingrediënten schitteren in creatieve en smaakvolle gerechten. Geniet van een culinaire reis en laat je betoveren door de prachtige omgeving van De Bokkendoorns.

Orangerie de Pol

Orangerie De Pol, gelegen te midden van prachtige tuinen en bomen in Doetinchem, Nederland, biedt een betoverende eetervaring. Met een idyllische omgeving als achtergrond, omarmt chef-kok Jaap Boom de culinaire tradities en lokale smaken om verfijnde gerechten te creëren die de zintuigen prikkelen. Het restaurant, gehuisvest in een charmante oranjerie, nodigt gasten uit om te genieten van een gastronomische reis omringd door de natuurlijke schoonheid van De Pol.