POWERED BY: KTCHNREBEL

LEESTIJD: 4 MINUTEN

Verkeersvoorspellingen, gepersonaliseerde advertenties, film aanbevelingen op Netflix – veel mensen realiseren zich niet dat kunstmatige intelligentie al bijna elk aspect van ons leven doordringt. Echter, sinds de opwinding rondom Chat GPT van de laatste tijd, worden mensen zich steeds meer bewust van het onderwerp. Maar wat is de status quo van kunstmatige intelligentie in de horeca-industrie? KTCHNrebel heeft dit voor u onderzocht.

Volgens een rapport van Accenture zou kunstmatige intelligentie (AI) de jaarlijkse groeipercentages tegen 2035 kunnen verdubbelen. Deze schatting is bevestigd door een studie van PwC die suggereert dat AI tegen 2030 15,7 biljoen dollar aan de wereldeconomie zou kunnen toevoegen. Indrukwekkend, toch? Zeker, want de cijfers benadrukken de enorme impact die AI al heeft op de maatschappij en hoe belangrijk het is dat elke industrie deze ontwikkeling in de gaten houdt.

Desalniettemin, ondanks deze positieve ontwikkelingen, zijn er ook uitdagingen en mogelijke negatieve effecten van AI op de economie, met name wat betreft de arbeidsmarkt. Volgens een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) loopt ongeveer 14% van de banen in 21 landen een hoog risico door automatisering.

Toch heeft AI in een wereld gekenmerkt door voortdurende technologische vooruitgang het potentieel om elke industrie te transformeren. Van de auto-industrie tot gezondheidszorg, het heeft al enorme vooruitgang geboekt en innovatieve oplossingen gecreëerd. Inderdaad, ook de hotel- en gastronomie-industrie heeft een opmerkelijke evolutie doorgemaakt in ons digitale tijdperk.

Jarenlang heeft de horeca-industrie tal van uitdagingen het hoofd geboden, van veranderende klantvoorkeuren tot groeiende concurrentie. In het midden van deze dynamiek heeft AI zich bewezen als een krachtig instrument om bedrijven te helpen de service te verbeteren, de bedrijfsvoering te stroomlijnen en gepersonaliseerde ervaringen te bieden.

Dit artikel is het eerste deel van een tweedelige serie over AI in de horeca en biedt een uitgebreid overzicht van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van AI voor de hotel- en gastronomie-industrie. De weg naar digitale transformatie is ingeslagen, en kunstmatige intelligentie speelt een centrale rol. Laten we ons verdiepen in de fascinerende wereld van AI en ontdekken hoe het de manier waarop hotels en restaurants werken verandert en hun gasten verrassen.

WAT IS AI PRECIES?

Terwijl het buzzword AI steeds vaker voorkomt, is het belangrijk om duidelijk te zijn over wat er eigenlijk achter zit. Oliver Feiler, die als hoofd Market Intelligence bij RATIONAL ook met het onderwerp AI te maken heeft, benadrukt hoe belangrijk het is om de term duidelijk te definiëren. “Niet alles wat beweert AI te zijn, is eigenlijk AI. AI in de zin van door computer ondersteund leren en de resulterende toepassingen bestaat al relatief lang. Kort gezegd verzamelt AI informatie, detecteert het patronen van frequentie en kan het deze informatie gebruiken om conclusies te trekken. Hoe gestructureerde en omvattender de beschikbare gegevens zijn, hoe gemakkelijker en efficiënter een zelflerend systeem voorwaarden kan beschrijven, onafhankelijk voorspellingen kan doen voor toekomstige gebeurtenissen en mogelijk zelfs oplossingen kan initiëren. En dit is eigenlijk relevant voor de hotel- en gastronomie-industrie op sommige gebieden.”

Afbeelding: RATIONAL

In tegenstelling tot traditionele software, die gebaseerd is op vooraf gedefinieerde regels en instructies, heeft AI tot doel zelfstandig te leren, patronen te identificeren en inzichten te verwerven uit gegevens. De ontwikkeling van AI is gebaseerd op algoritmen en wiskundige modellen die computers in staat stellen gegevens te verwerken en daar conclusies uit te trekken.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR DE HOTEL- EN GASTRONOMIE-INDUSTRIE?

“Iedereen die denkt dat er geen spannende gebruiksmogelijkheden voor AI zijn, vergist zich,” benadrukt Bilâl Tahris, Flowit AG. Hij noemt enkele voorbeelden. “Laten we eens kijken naar bezoekersprognoses: Op basis van historische gegevens kunt u trends en patronen berekenen die kunnen worden gebruikt om het bezoekersverkeer in de toekomst te voorspellen, bijvoorbeeld afhankelijk van het seizoen, het weer, enzovoort. Een ander voorbeeld is de personalisatie van aanbiedingen en services. Met behulp van AI kunnen hoteliers en restauranthouders het gedrag en de voorkeuren van hun gasten analyseren en daar gepersonaliseerde aanbiedingen en services uit afleiden, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen voor restaurants, excursiebestemmingen of activiteiten.”

Het wordt interessant wanneer je nog een stap verder gaat en kijkt naar het optimaliseren van operationele processen. “Door processen zoals bestel- en betalingssystemen te automatiseren of de vraag en de voorraadbehoeften te voorspellen, kunnen hoteliers en restauranthouders tijd en middelen besparen, wat zich vertaalt in hogere marges,” zegt Tahris.

Afbeelding: Flowit

Wanneer we overgaan op voorraadbeheer of menubesluitvorming, wordt al snel duidelijk dat AI een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het succes van een bedrijf. Dit is duidelijk zichtbaar bij RATIONAL, dat al begonnen is met het gebruik van deze analyses in onderhoud en service. “Omdat we betrouwbare voorspellingen kunnen maken voor slijtage van apparatuur op basis van de beschikbare gegevens, kunnen we de machinestilstand minimaliseren. AI is ook interessant voor een betere maaltijdplanning. Zon, regen, aantal buitenzitplaatsen, beschikbaar personeel – dat allemaal in verhouding tot elkaar brengen en een aanbeveling doen is een fluitje van een cent voor een AI,” legt Feiler uit. De processen zijn niet eenvoudig, en het algoritme erachter vergt veel arbeid.

Afbeelding: RATIONAL

HEEFT AI EEN POSITIEVE INVLOED OP ONS WERKLEVEN?

Feiler heeft nog steeds zijn twijfels. “Als het gaat om deze vraag, zal de tijd het leren. Tot die tijd moeten we een kritisch oog houden op de technologie.” Het is belangrijk op te merken dat AI geen vervanging is voor menselijke intelligentie, maar deze eerder aanvult. Hoewel AI bepaalde taken sneller en nauwkeuriger kan uitvoeren dan mensen, ontbreekt het nog steeds aan het complexe begrip, de creativiteit en de emotionele waarneming die menselijke intelligentie kenmerkt.

Over het algemeen biedt AI echter enorm potentieel om de horeca-industrie te revolutioneren – of het nu gaat om efficiëntere processen, gepersonaliseerde ervaringen of betere besluitvorming.